Batterielektronik AB
  • Stockholm (Huvudkontor)
  • Agronomvägen 2,187 53 TÄBY 
  • Tel: 08-444 9100

Service och reparation

Service av frekvensomriktare

Vad händer egentligen med produktionen om den skulle stoppa på grund av fel på en av era frekvensomriktare? Och vad skulle detta innebära för kostnader i utebliven produktion?

Med förebyggande underhåll kan vi minska riskerna för haveri i eran frekvensomriktare och på så vis säkerställa produktionen

Kondensatorer

Frekvensomriktaren måste ha ett kondensatorbatteri i likspänningsdelen. Kondensatorerna utgör ett energilager så att växelriktaren kan få tillräckligt hög ström vid växlingen.

Driften är påfrestande på kondensatorerna. De laddas upp och ur med hög frekvens. För varje switchning laddas de ur och uppladdas igen före nästa. Detta gör att kondensatorerna åldras och byte rekommenderas efter c:a 7 år.

Fläktar

Kylfläktar behöver också bytas regelbundet.

Vissa fläktar har en trefasmotor som matas från en fas och nollan (vilket kan ses som två faser). Här använder man en kondensator för att skapa den tredje fasen. Kondensatorn ger en vis fasvridning åt denna tredje fas. För denna typ av motor är momentet beroende på kapacitansen i kondensatorn.

Med tiden tappar kondensatorn i värde och detta innebär att fläkten blir svagare, och kyleffekten avtar. När fläkten byts bör även kondensatorn bytas, eller åtminstone kontrollmätas.

Hör av dig till oss på BatteriElektronik på 08-444 9100 eller info@batterielektronik.se så hjälper vi dig.

Allmänt om frekvensomriktare Projektering och ombyggnation

© 2014 Batterielektronik AB · Terms & Conditions · Privacy policy · All Rights Reserved.